Ulica bana Josipa Jelačića 4, 21000 Split
+385 21 314-412
liga@liga.hr

Izvještaj s okruglog stola “Predstavljanje projekta Novi level 2.0. – smjernice za unaprjeđivanje rehabilitacije i resocijalizacije ovisnika”

Okrugli stol „Predstavljanje projekta Novi level 2.0 – smjernice za unaprjeđivanje rehabilitacije i resocijalizacije ovisnika“ u organizaciji Lige za prevenciju ovisnosti održao se u Centru za informiranje i savjetovanje o karijerama (CISOK) Split, 25. listopada. Na okruglom stolu predstavljen je projekt „Novi level 2.0“ koji je Liga provodila tijekom 2017. i 2018. godine u partnerstvu s udrugama ANST 1700 i Mladi u EU te Centrom za socijalnu skrb Split.

Projekt je sadržavao nekoliko glavnih aktivnosti s konačnim ciljem resocijalizacije i rehabilitacije ovisnika. U terapijskoj zajednici „Mondo Nuovo“ u općini Kistanje proveo se ciklus radionica grupne psihosocijalne podrške koje za cilj imaju osnaživanje životnih vještina korisnika. U Savjetovalištu Lige odvijalo se individualno i obiteljsko savjetovanje za ovisnike, bivše ovisnike i njihove obitelji, prema potrebi korisnika. Korisnici su se uspješno uključili i u obrazovne programe kako bi stekli konkretne i praktične vještine te povećali svoje šanse za zaposlenje. U udruzi ANST 1700 imali su priliku izražavati svoju kreativnost i likovnost u radno-okupacijskim terapijama. Nekolicina korisnika završila je i Trening (samo)zapošljavanja u kojem su osvijestili vlastite vještine, talente, znanja i sposobnosti, vježbali predstavljanje poslodavcu te oblikovanje vlastitih pozitivnih osobina i iskustva u životopis i molbu za posao. Informiranjem o mjerama iz Projekta resocijalizacije Vlade RH, koji za cilj ima pomagati slabo zapošljivim pojedincima da pronađu poslodavca koji je voljan dati im priliku, stekli su nova znanja o načinu uključivanja u Projekt i konkretnim koracima koje trebaju poduzeti ako se odluče uključiti. Paralelno sa svim nabrojenim aktivnostima razvija se i web Platforma zapošljavam se.com kojoj je ideja povezivanje poslodavaca koji su spremni zaposliti bivše ovisnike i posloprimaca koji su bivši ovisnici. Provedenim aktivnostima projekt Novi level 2.0 uspješno je osigurao preduvjete za proces resocijalizacije i rehabilitacije ovisnika.

Nakon predstavljanja projekta, rezultata i evaluacija gosti Okruglog stola, među kojima su bili i predstavnici terapijskih zajednica, Centra za socijalnu skrb, CISOK-a te Probacijskog ureda u Splitu, uključili su se u raspravu o poteškoćama s kojima se ovisnici susreću u procesu „vraćanja u život“ i smjernicama za unaprjeđivanje resocijalizacije i rehabilitacije korisnika. Niz je problema s kojima se ovisnici i rehabilitirani ovisnici svakodnevno nose; od nedostatka osobne motivacije za promjenu, stigmatizacije i predrasuda od strane okoline, do nepostojanja adekvatne međusektorske suradnje koja bi osiguravala kvalitetnu i postojanu podršku za ovisnike.
Nekoliko je relevantnih zaključaka s okruglog stola: ključno je sustavno i kontinuirano raditi na educiranju stručnjaka i javnosti o problematici ovisnosti i načinu rada s ovisnicima s naglaskom na unaprjeđenje komunikacije i bolju informiranost, kako među pružateljima usluga, tako i među korisnicima, zatim raditi na povezivanju i jačanju međusektorske suradnje uz veći angažman ključnih institucija i organizacija te na destigmatizaciji i sprječavanju diskriminacije ovisnika.

%d blogeri kao ovaj: